Śliwki pasteryzowane bez cukru w słoikach (twistach)
Przygotować nieuszkodzone, czyste i suche słoiki i wieczka uprzednio wyprażone w piekarniku lub wygotowane. Śliwki umyć, osączyć, naciąć i usunąć pestki. Owoce ułożyć ciasno w słoikach prawie po brzegi. Na słoje nałożyć wygotowane suche nakrętki i lekko je przykręcić, ale nie dokręcać aby w czasie pasteryzacji mogła uchodzić para. Słoiki wstawić do spore garnka, wyłożonego na dnie np. kilkoma warstwami papieru (ja układam na ściereczce) i zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę zagrzać tak aby się zagotowała. Pasteryzować przez 30-40min licząc od momentu zagotowania wody. Po tym czasie zakrętki częściowo dokręcić jeszcze kiedy słoje są w wodzie, a całkowicie bezpośrednio po wyjęciu z wody. Wystudzić.Tak przygotowane śliwki nadają się doskonale do ciast, na pierogi, knedle czy kompoty.
Śliwki pasteryzowane z cukrem w słoikach (twistach)
1kg śliwek, 20 dag cukru.Postępować tak samo jak w przepisie powyżej, tyle że owoce zasypywać cukrem.
Przepisy pochodzi z książki widocznej na zdjęciu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)