Pavlova
6 dobrze schłodzonych białek
280g drobnego cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
60g zmielonych migdałów bez skórki
do dekoracji:
500ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 duża puszka gruszek w zalewie.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po jednej łyżeczce cukru cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobi, ocet i wanilię i ubijać jeszcze minutę. Na koniec wymieszać z migdałami.
Wyłożyć na papier do pieczenia nadając kształt okręgu ok. 20cm. Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180st.C. i po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 150st. i piec jeszcze ok 1,5h.
Studzić w otwartym piekarniku. Dobrze wystudzoną bezę wyjąc z piekarnika, zdjąć papier i ułożyć na talerzu.
Kremówkę ubić i wymieszać z ekstraktem z wanilii. Gruszki pokroić w kostkę. Bezę udekorować bitą śmietaną i owocami. Przechowywać w lodówce.
Zapraszam również na moją klasyczną Pavlovą:
SMACZNEGO!
mmm....ide zrobic sobie kawke i przychodze dalej jesc oczami:)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mej akcji i pyszny przepis.
OdpowiedzUsuń