Cynamonowo - orzechowe ślimaczki z ciasta francuskiego:
2 opakowania ciasta francuskiego
70g drobno zmielonych orzechów włoskich
2 spore łyżeczki cynamonu
100g cukru
miękkie masło do posmarowania ciasta
Wymieszać orzechy, cynamon i cukier. Jeden blat ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć na niego równomiernie połowę mieszanki. Drugi blat posmarować masłem i przykryć tą częścią pierwszy blat. Posmarować go również z drugiej strony i wyłożyć pozostałą mieszankę cynamonu cukru i orzechów. Ciasto ciasno zrolować i pociąć na plasterki centymetrowej grubości. Wyłożyć na papierze do pieczenia, zachowując odstęp między ślimaczkami, bo w trakcie pieczenia powiększą się.
Piec ok. 15 min. w 180st.C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)