Torcik z czereśniami:
Biszkopt:
0,5 szklanki mąki pszennej (jeżeli biszkopt ma być kakaowy odjąć kopiatą łyżkę mąki i zastąpić ją kakao)0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jaja
0,75 szklanki cukru
2 łyżki wody
Mąki i kakao przesiać i wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać aż do otrzymania sztywnej, błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku i cały czas delikatnie miksować. Dodawać stopniowo przesiane mąki i wodę i całość delikatnie mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dno tortownicy o średnicy ok 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przelać na nią ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 30 min, do tzw. suchego patyczka.
Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty, dobrze nasączyć np. sokiem z wiśni.
Krem do przełożenia:
500 g serka mascarpone250 ml kremówki
100 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny w proszku*
2 łyżki wody*
Jeżeli chcemy dodatkowo usztywnić krem łyżkę żelatyny rozpuścić w wodzie i zostawić na parę minut do napęcznienia. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wystudzić.
Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodać wychłodzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z serkiem.
Dodatkowo:
1 słoik 250 ml konfitury z czereśni (można więcej)kilka czereśni do dekoracji
kilka kostek czekolady do dekoracji
Na nasączony blat biszkopta wyłożyć konfiturę z czereśni, na to połowę kremu. Przykryć drugim blatem biszkopta i całość obłożyć pozostałym kremem. udekorować czekoladą i czereśniami.
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń