Drożdżowe bułeczki:
500 g mąki pszennej (używam luksusowej)1 szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/3 kostki miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy do smaku
szczypta soli
Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej zagłębienie. Drożdże rozkruszyć do mąki, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Z ciasta uformować bułeczki i ułoży na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spory odstęp między nimi. Zostawić na 20 min. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem. Jeżeli wolicie bardziej słodką wersje wierzch można posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (łyżeczka cukru wymieszana z pół łyżeczki cynamonu). Piec ok 20 min do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)