Trufle chałwowe:
50g czekolady gorzkiej
50g czekolady deserowej
75ml śmietany kremówki
170g chałwy waniliowej
Zagrzać kremówkę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremówki. Całość dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Chałwę waniliową dokładnie rozgnieść np. widelcem i dodać do czekoladowej masy. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Formować małe trufle i obtaczać w kakao lub cukrze pudrze. Przechowywać w lodówce do kliku dni.
Z podanej porcji wychodzi ok 20 sztuk, w zależności od wielkości.
Można poeksperymentować z innymi smakami chałwy, albo większą jej ilością.
SMACZNEGO!
palce lizać, coś muszę zrobić z Twoich propozycji bo już nie mogę wytrzymać tyle czasu bez słodyczy :)
OdpowiedzUsuńczyżby jakaś dietka?
OdpowiedzUsuńOjej chetnie sie skusze na jedna :)
OdpowiedzUsuńJa co prawda za chałwą nie przepadam, ale wyglądają bardzo pięknie i elegancko ;)
OdpowiedzUsuń