Maślane ciasteczka:
250 g mąki125 g cukru pudru
125 g masła o temp. pokojowej
1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać masło pokrojone w kostki i utrzeć. Dodać cukier i jajko i szybko wyrobić ciasto.
Wstawić je na ok. 60 min do lodówki, ew. na 5-10 min do zamrażarki.
Rozwałkować na grubość ok 4mm i wykrawać ciasteczka. Jeżeli mamy zamiar użyć stempli do ciastek (wzorki) najlepiej zrobić to jak ciasto jest zimne a zarazem twardsze.
Dość szybko staje się miękkie dlatego lepiej wyjmować po kawałku ciasta do wykrawania.
Piec ok 15 min. w 180st.
(z tego przepisu powstały też ciasteczka z napisami )
Do zrobienia ciasteczek wykorzystałam foremki stempelki. Nie lukrowałam, nie ozdabiałam bo wydaje mi się, że i tak wyglądają efektownie.
czy można zastąpić masło margaryną?
OdpowiedzUsuńwtedy zdecydowanie nie będą to ciasteczka maślane :)
UsuńWpadłam z wizytą :) z przepisu skorzystałam i nawet przed świętami się wyrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka eM
witaj, cieszę się bardzo :)
UsuńZrobiłam ciacha według twego przepisu, wzbogaciłam płatkami migdałowymi wyszły pycha!!! http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/12/ciasteczka-z-patkami-migdaowymi.html
OdpowiedzUsuńswietnie!wykorzystam!:)
OdpowiedzUsuńWyszły super! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuń