Masa makowa jest niezbędna
do świątecznych makowych wypieków. Najlepiej przygotować ją samemu, bo kupna
często jest przesłodzona i nie zawsze zawiera odpowiednie składniki. Zapas masy
można przechowywać do kilku dni w lodówce, ewentualnie można ją zamrozić.
Domowa masa makowa:
500 g maku
170 g cukru
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
0,5 szklanki skórki pomarańczowej
Można również dodać suszoną żurawinę, daktyle, śliwki,
figi oraz inne rodzaje orzechów, wedle upodobań. Łącznie bakalii powinno być ok.
400g.
Mak opłukać zimną wodą, a następnie zalać wrzątkiem,
tak aby był przykryty. Pozostawić do ostygnięcia. Ewentualny nadmiar wody
odsączyć, a mak dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa z drobnymi
dziurkami.
Można również wykorzystać gotowy mielony mak, który
wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, a następnie odcisnąć z
nadmiaru wody.
Orzechy, inne bakalie i ew. rodzynki posiekać na mniejsze
kawałki. Razem z pozostałymi składnikami dodać do zmielonego maku i wszystko
razem wymieszać.
Bezpośrednio przed dodaniem
masy do niektórych rodzajów ciast, należy ją połączyć z ubitymi białkami,
zgodnie z przepisem na ciasto.
SMACZNEGO!
Nigdy nie próbowałam gotowego maku z puszki, mogę jedynie wyobrazić sobię ile cukru ładują do takich gotowców
OdpowiedzUsuń