Muffinki (12 sztuk):
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
0,5 szklanki jogurtu naturalnego (dałam nieco więcej)
0,25 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
ponadto:
1 szklanka świeżych malin
na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
0,3 szklanki cukru
2 łyżki masła
W jednej misce wymieszać suche składniki na muffinki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i każdą z nich napełnić do wysokości ok. 2/3 ciastem. Na ciasto wyłożyć po kilka malin delikatnie wciskając je w ciasto.
Ze składników na kruszonkę przygotować kruszonkę i posypać nią muffinki.
Piec ok 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
SMACZNEGO!
Cudowne :)
OdpowiedzUsuń