Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek.... Wszyscy pączkują pączkuję więc i ja ;)
W tym roku przygotowałam na tłusty czwartek pączki. Robiłam je po raz pierwszy i muszę przyznać że wyszły pyszne. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać.
Pączki -ok. 25-30 sztuk
600g mąki pszennej (użyłam luksusowej)
250ml mleka
3 jajka
100g roztopionego masła
20g świeżych drożdży
70g cukru waniliowego
2 łyżki spirytusu
pół łyżeczki soli
Dodatkowo
tłuszcz do smażenia (polecam smalec)
nadzienie do pączków
cukier puder do posypania
ew. odrobinę wody do wykonania lukru z cukrem pudrem
Do niedużej miseczki pokruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru, zalać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i zasypać dwoma łyżkami mąki. Odstawić na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mleko, mąkę i cukier na drożdżowy zaczyn należy wziąć ze składników na ciasto.
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe składniki i na końcu stopione masło. Wyrabiać aż powstanie elastycznie ciasto w malakserze, albo mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie dość lepkie. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką i przykrytej na ok. 1,5h aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 1 cm, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wykrawać krążki o średnicy ok 6 cm i układać zachowując odstęp na ok. 1h do wyrośnięcia.
Tłuszczu do smażenia potrzebujemy tyle, aby w trakcie smażenia pączki mogły swobodnie pływać nie dotykając dna naczynia. Użyłam 1,5 kostki smalcu i niedużego garnka. Pączki wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią. Temperatura tłuszczu nie powinna być zbyt wysoka, aby się nie przypalił. Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadziewamy ulubionym nadzieniem przy użyciu np. strzykawki do dekoracji z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru wymieszanej z 3 łyżkami wody, ewentualnie już przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)