Ciasto na mazurek:
250g mąki krupczatki4 łyżki cukru
125g zimnego masła
1 łyżka śmietany
1 jajko
2 łyżki kako
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mąkę wymieszać z cukrem, kakao, dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki, śmietanę, jajko i ekstrakt z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Gdyby było za suche dodać odrobinę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30min.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, część zostawiając na wyklejenie brzegów mazurka. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i nadałam im kształt jajek. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec 190st.C. na ok. 25 minut. Po upieczeniu przestudzić.
Masa czekoladowa:
100ml śmietanki kremówki100g gorzkiej czekolady
25g masła
do dekoracji:
cukierki typu lentilki (albo m&msy)
Śmietankę zagrzać (nie gotować!), dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy.
Masę wyłożyć na ciasto i udekorować lentilkami.
Jeden z mazurków udekorowałam częściowo masą kajmakową.
SMACZNEGO!
Świetnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpo co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane
OdpowiedzUsuńaż chce się napisać: po co komu taki komentarz bez autora, komentarze powinny być podpisane żeby być opublikowane...
UsuńBezimienny czytelniku, a jednak wszedłeś i zaglądnąłeś mimo, że twierdzisz, że "po co komu" i nawet się wysiliłeś, żeby zostawić komentarz. Czyli jednak do czegoś się ten przepis przydał, bo miałeś zajęcie na chwilę.
Nie wiem czy wiesz, ale Święta Wielkanocne w przyszłym roku też będą i u mnie przepis już jest i czeka na czytelników pod hasłem WIELKANOC (opublikowany jak najbardziej przed świętami 2015) :)
Pozdrawiam
Śliczne!
OdpowiedzUsuń