Zdecydowałam się na nadzienie z powidła śliwkowego, ale można wykorzystać również inne.
Składniki na ok 22 sztuk:
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
370 g mąki luksusowej
niecała łyżeczka soli
3 jajka
170 g miękkiego masła
Dodatkowo
300 g powidła śliwkowego jako nadzienie
1 roztrzepane jajko
cukier puder do posypania
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować (wystarczy kilka minut).
Do przesianej mąki dodać zaczyn drożdżowy, jajka, sól i masło. Zagnieść całość na elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, spłaszczyć na placek o grubości ok 1 cm i wykrawać kółka szeroką szklanką. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieść, spłaszczyć i również przygotować z nich krążki. Na środek krążka nałożyć łyżeczkę powideł śliwkowych, złożyć krążek na pół, a następnie zawinąć łączenie pod spód, formując pączek.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy ponieważ pączki sporo urosną w trakcie pieczenia.
Odstawić na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 12 minut na złoty kolor.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem albo polukrować wedle uznania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)