Poniżej przepis na mazurek bezglutenowy na kruchym spodzie z mąki jaglanej i oleju kokosowego.
Krem czekoladowy to nic innego jak zmiksowane daktyle z kakao, a dekoracja to ulubione bakalie. Dzieciaki były zachwycone.
Zdrowo i smacznie na Święta.
Jaglane ciasto
180 g mąki jaglanej100 g oleju kokosowego (w stanie stałym)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować i schłodzić je w lodówce przez ok 30 min. Uformować z niego wybrany kształt mazurka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Dobrze wystudzić
UWAGA: ciasto jest bardzo kruche, dlatego należy je bardzo ostrożnie przenosić.
Daktylowy krem czekoladowy
200 g daktyli bez pestek1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wody
1 łyżka kakao
Daktyle namoczyć gorącej wodzie przez ok. 1 h., odcedzić. Zmiksować z wodą i kakao na gładki krem.
Wystudzony mazurek posmarować kremem daktylowym i udekorować ulubionymi bakaliami.
SMACZNEGO!
Przepiękny
OdpowiedzUsuń