Maliny:
350 g malin
Maliny umyć, osuszyć i zamrozić.
Ciasto drożdżowe:
560 g mąki300 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży
100 g cukru
60 g roztopionego masła
2 jajka
szczypta soli
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać dwoma łyżkami cukru i zalać 4 łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczną pracować. Do miski przesiać mąkę, wsypać pozostały cukier, sól, wlać mleko, dodać jajka i zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i całość wyrabiać 10-15 min, aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto.
Przełożyć je do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Ostawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-1,5h). Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć mąką i rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30 na 45 cm.
Mrożone maliny wymieszać z 50 g cukru i rozsypać na rozwałkowanym cieście. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na 12 plasterków.
Blaszkę do pieczenia wielkości ok 25 na 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na niej poziomo krążki ciasta, zostawiając nieduży odstęp między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C i piec ok 25-30 min.
Po przestudzeniu można je polukrować.
Lukier
0,5 szklanki cukru1 łyżka mleka
Cukier wymieszać dokładnie z mlekiem i polukrować nim drożdżówki.
Drożdżówki z lukrem są jednak bardzo słodkie, więc zamiast lukru można je tylko delikatnie posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Oj, jak ja takie lubię!
OdpowiedzUsuńbardzo urocze bułeczki! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, by oderwać kawałek, zapakować ładnie i wręczyć chłopakowi do pracy na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń