06 kwietnia 2016

Krem daktylowy, również w wersji czekoladowej

Daktyle to zdrowa słodka przekąska. Dobrze wpływają na wzrok, pracę wątroby i serca. Można je podjadać kiedy najdzie nas ochota na małe słodkie co nie co. Z daktyli można również przygotować krem, również w wersji czekoladowej, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów, naleśników czy nawet jako smarowidło na kanapki. Do tego jest bardzo prosty do przygotowania.
Wersję czekoladową użyłam do posmarowania mazurka.

krem z daktyli


czekolada w słoiku

Krem daktylowy

400 g suszonych daktyli bez pestek
6 łyżek wody
1 łyżeczka cynamonu

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Zmiksować je na gładki krem z wodą i cynamonem. 

Czekoladowy krem daktylowy

400 g suszonych daktyli bez pestek
6 łyżek wody
4 łyżki kakao (można dać więcej)

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły, a następnie zmiksować na gładki krem razem z wodą i kakao.  


krem daktylowy w słoiku


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)