Daktyle to zdrowa słodka przekąska. Dobrze wpływają na wzrok, pracę wątroby i serca. Można je podjadać kiedy najdzie nas ochota na małe słodkie co nie co. Z daktyli można również przygotować krem, również w wersji czekoladowej, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów, naleśników czy nawet jako smarowidło na kanapki. Do tego jest bardzo prosty do przygotowania.
Wersję czekoladową użyłam do posmarowania mazurka.
Wersję czekoladową użyłam do posmarowania mazurka.
Krem daktylowy
400 g suszonych daktyli bez pestek
6 łyżek wody
1 łyżeczka cynamonu
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Zmiksować je na gładki krem z wodą i cynamonem.
Czekoladowy krem daktylowy
400 g suszonych daktyli bez pestek
6 łyżek wody
4 łyżki kakao (można dać więcej)
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły, a następnie zmiksować na gładki krem razem z wodą i kakao.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
To nie jest miejsce na Twoją reklamę :)